Dansdagbok 2008-03-28: Östersund, Folkets Hus

Danskväll: 
2008:6
Datum: 
fredag 28 mars 2008
Tid: 
20:00-02:00

En dryg veckas ledighet gör gott och jag var på riktigt välladdat danshumör när jag för första gången på länge begav mig i egen bil till Folkan där det vankades en dundernonstopkväll, Vanja hade jobbat på dagen så hon åkte med Ingvar och Marlene. Jag anlände i god tid och redan i entrén möttes jag av bekanta ansikten, dansvänner från bland annat Ö-vik. Men innan jag hade nått så långt passerade jag givetvis biljettkassan och fick där konstatera att Östersund fortsätter försvara traditionen som dyrast på dansinträdet, 220 spänn för sex timmar kan jämföras exempelvis med de 180 kronor som en åtta timmars marakväll i Ö-vik kostar (Hudikmaran har samma entrésumma).

Nåväl, först ut att spela var Zlips och de startade prick klockan 21, föredömligt. Därefter följde Jannez och Blender i tur och ordning kvällen igenom. Banden var som väntat hysteriskt bra allesammans, stilarna skiljer sig åt och jag har smakmässigt lite olika åsikter om dem, men alla tre lever lätt upp till kriterierna för full betygspott. Blender är de som jag personligen totalt sätt gillar allra bäst, de är jämna och deras stil passar mig helt och fullt, lider endast av att ibland kännas väl så perfekta och finpolerade. Jannez är å andra sidan alltid Jannez och ligger mig varmt om hjärtat, deras bästa låtar (lugna förstås) ger mig den där varma magkänslan som gör mig danslyrisk, men samtidigt kan jag tycka att delar av deras repertoar känns lite tråkig (mestadels snabba låtar). Zlips är slutligen det av dessa tre band som har största spännvidden, variationen, men de representerar också två ytterligheter när det gäller att både djupt tilltala mina danssmaklökar, men att också däremellan väcka mitt ogillande. Zlips bjuder på de starkaste numren, Melissa sjunger med hela kroppen och lämnar ingen oberörd, detta till Krickes härliga gitarr och det övriga bandets likaledes utsökta musikaliska storhet och spelglädje, med låtar som är helt underbara. På den andra sidan av spektrat så gillar jag ju som bekant inte alls det där stressiga, studsiga, men ack så klassiska Zlips-soundet med låtar som Candy-Man, Morfars Munspel, med flera.

Skyltarna för damernas/herrarnas fungerade hyggligt under kvällen, det slarvades en del med byten och upprepade missar på den fronten är oacceptabelt, alla tre banden får ta del av kängan för detta ty skulden var förhållandevis jämnt fördelad dem emellan. Folkan får likaså en anmärkning för att en av skyltarna fortfarande har en trasig D-lampa, slarvigt att inte fixa sådant omgående.

Jag dansade i stort sett konstant hela kvällen, undantaget en knapp halvtimmes paus från 22:45 då vi uppe på läktaren inmundigade medtaget fika i form av mackor, Delicatobollar, Trocadero och energidryck. Kvällen bjöd på massor av glada dansmöten med många av mina storfavoriter, helt underbart, jag hade verkligen saknat många som jag inte fått chansen att dansa med på flera månader. Redan från första dans var det gott om folk på golvet, till stor del sannolikt en effekt av att det kommit en hel del förhållandevis avlägsna gäster som tillrest med buss. Kul att se ett sådant dansliv redan i ett så tidigt skede av kvällen, men givetvis kom man senare att beklaga sig lite över det väl så höga trycket på dansgolvet. Egentligen var det inte trångt, men det var förbannat buffligt och knuffigt, en danskulturkrocket med många dansdialekter som inte är helt kompatibla. Något som för mig ter sig uppenbart som en viktig störkälla är den moderna buggens avarter i form av "parkerande ekipage" som inte alls anstränger sig för att skapa eller följa ett jämnt flyt på dansgolvet, samt de som rör sig i stora yviga rörelser och gester i "uppvisande" syfte som per automatik leder till att buggekipagen tar stort utrymme och även ofta utgör riskobjekt i förhållande till sin omgivning.

Med en lätt trötthet i benen, men mycket nöjda med danskvällen, avrundade jag och Vanja så efter extranumren vid 02:15-tiden och rullade mot Åsarna via en mellanlandning hemma i Optand för upplockning av Findus, denna kattodåga som på dagen gjort sig billig genom att testa undertecknads tålamod med allehanda hyss.