Dansdagbok 2009-06-13: Aspåsnäset, Logen

Danskväll: 
2009:32
Dansställe: 
Datum: 
lördag 13 juni 2009
Tid: 
21:00-01:00

Efter en dryg vecka och fyra danskvällar i Käcktjärn, Kusfors, Baggböle och Käcktjärn var det på lördagskvällen dags för mig att äntligen åter beträda ett jämtländskt dansgolv. Kvällen till ära var det inte heller några mindre än Jannez som stod på scenen, och det på den anrika danslogen vid Aspåsnäsets Bygdegård. Med sig i bagaget hade Jannez denna afton sin precis släppta samling nyinspelade låtar, samlade på en liten plast-/aluminiumskiva i plastask med titeln "Guenerina". Med den formuleringen vill jag accentuera det faktum att Jannez precis som musikindustrin i stort härmed klamrar sig kvar vid 1900-talets sätt att förpacka och distribuera musik. Vissa vill säkerligen fortfarande köpa musik i CD-förpackning och då är det givetvis något man bör tillhandahålla. Jag hade däremot gärna köpt denna musik i nedladdningsbar form, utan mellanhänder, utan fördröjande leveranser, och rimligen då också utan att ändå behöva betala för den kostsamma produktionen och distributionen av en fysisk produkt. Det är kul att Jannez har vind i seglen, det är kul att de tagit sig chansen att spela in ny musik och därmed ge sig själv ny energi, om de sedan vågar ta steget in i 2000-talet så borde det inte behöva dröja lika länge till nästa gång. Jag köpte hur som helst "Guenerina" den här kvällen, liksom många andra också gjorde. Utan att ge mig på att skriva någon uttömmande och detaljerad recension så kan jag dock efter några genomlyssningar inte säga annat än att det är en väl sammansatt samling stycken som på ett bra sätt representerar Jannez, så representativt det nu kan bli med bara "eget" nytt material. Spelmässigt kändes det denna kväll som om skivsläppet även gett ännu mer ny energi till bandet som jobbat hårdare än vanligt den här våren. Jannez var på topp och levererade en riktig toppenspelning, allt var sådär maxat i överkant så som det lätt kan bli när dessa dansjämtlands hjältar spelar på hemmaplan.

Jag anlände med Vanja i sällskap precis klockan 21 och dansgolvet intogs omedelbart. Därefter dansade jag kvällens samtliga danser utom en snabb dans kort innan paus då jag hann klara av både stutinköp och herrumsbesök. Fikat avnjöts i bilen, Näsets stutar är alltid lika fantastiska!

Danspubliken var stor likväl som heterogen denna afton, något som märktes inne på dansgolvet. Det blev väldigt trång och buffligt, inte någon dansmässig superkväll men mycket folkligt och sommarhärligt. Det hade regnat en hel del under dagen och till följd av vattenläckage fanns det flera riktigt tröga fläckar/områden på dansgolvet, något som givetvis bidrog till än mer knuff och buff när folk försökte undvika dessa ställen. Jag hade en kul kväll, men led en del av stökigheten som jag ju helt undsluppit under de senaste fyra danskvällarna i norr.