Dansdagbok 2010-03-27: Östersund, Folkets Hus

Danskväll: 
2010:15
Datum: 
lördag 27 mars 2010
Tid: 
20:00-02:00

Jag, Isabell och Dan anlände till Folkets Hus strax före klockan 20, jag hade ju köpt biljett dagen innan men det var absolut ingen köbildning så det gjorde ingen skillnad på den fronten att ha förköpsbiljett. Jämfört med på fredagen var det oroande lugnt i Folkets Hus foajé när vi kom in.

Den här kvällen var i förväg ett stort frågetecken, en bokningsmässig härdsmälta. Hur man med förnuftet i behåll kan boka in ett band som Wizex vid sidan av Jannez och Shake kan jag omöjligt begripa mig på, det gjorde den här kvällen till ett tveksamt arrangemang för all publik och det berövade effektivt hela danshelgen dess möjligheter att attrahera någon större publik utifrån. Förra året hade man ett lika märkligt upplägg med Mats-Bergmans tillsammans med Jannez och Shake men då valde man iaf att låta Shake spela själva i lilla danslokalen, ett efter omständigheterna klokt drag som man nu skippat i år.

Först ut att spela var Shake, därefter Jannez och sist Wizex, vilka givetvis då också skulle komma att avsluta kvällen. I brist på direktiv från arrangören så hade banden låtit lotten avgöra spelordning och lotten valde då att ställa till det sämsta tänkbara, så kan det gå när man låter spel och dobbel avgöra.

Shake inledde givetvis med en utsööökt halvtimme och därefter fick vi möta ett Jannez i riktig toppform. När klockan närmade sig 21 dök det plötsligt upp några killar i rena clownmunderingen framme vid scenen, det visade sig vara Wizex och jag hade svårt att bestämma mig för om jag skulle skratta eller gråta. När de väl började spela så flydde vi till lilla dansgolvet för att åtminstone slippa se spektaklet, det var plågsamt nog att behöva höra svadan som de bjöd på. Vad ska jag säga, jag hade glömt att det fanns såhär tragiska orkestrar fortfarande, eller, jag vet ju att de finns men jag hade liksom förträngt det. Jag och Isabell gjorde vårt bästa för att förgylla den här halvtimmen, att se på den som humor. Till stor hjälp hade vi Dan och Cissi som satt och fikade lite under denna halvtimme, tillsammans försökte vi se det ironiska i Wizex musikaliska uppenbarelse.

Efter de inledande halvtimmespassen gick banden över till att spela 45-minuterspass, således var vi inte sena att räkna ut och besluta oss för att klockan 23 skulle det vankas fika. Jag och Isabell förberedde genom att i god tid komplettera våra medtagna mackor och Trocadero med krämbulle, muffins och Delicatoboll.

Innan detta emotsedda fikatillfälle bjöds det dock på mycket bra dans, vilken avrundades med gammeldans. Publiken den här kvällen var klart mognare än på fredagen, det fanns en hel del tanter och gubbar som grupperade sig i bakre delen av stora danslokalen enligt normer som jag inte känner till men som ter sig väldigt märkliga i mina ögon. Stökigheten var givetvis rätt stor, men tack vare det ändock goda utrymmet (publiksiffran landade på cirka 600 personer) så gick det rätt bra att dansa hela kvällen. Jag dansade i stort sett hela tiden men inte heller den här kvällen gjorde jag några nya dansbekantskaper.

På slaget 23 lämnade så Jannez åter över till Wizex och därmed växte fikakön snabbt till sig. Vi hade ju dock redan fikat klart och i sällskap med bland annat Dan, Cissi, Göran och Bettan så fikade vi i det avskilda lugna inre rummet, där har jag aldrig tidigare fikat i samband med en danskväll men det passade bra den här kvällen så att vi undslapp det mesta av Wizex "musik".

Efter 45 minuters fika följt av ytterligare två sköna pass med Shake och Jannez så skulle så Wizex avsluta. Vi var lite oroliga för att publiken skulle avvika i stor omfattning men de flesta valde faktiskt att hålla ut in i det sista och Wizex spelade tack och lov aningen mindre tragiska låtar i denna avslutande runda. Någon entusiasmerande musik bjöd de dock inte på och jag kände mig rätt nöjd när kvällen var över.

Så, hur tycker då jag att detta arrangemang borde ha sett ut? Ja för det första så borde man inte ha kombinerat Wizex med Shake och Jannez, den kombinationen ter sig i mina ögon helt huvudlös. När man nu hade dessa band så borde man ha haft dans på två golv, lämpligen skulle man ha låtit Wizex spela själva på det lilla golvet, förslagsvis 21-01 med paus precis som en vanlig danskväll. Inför nästa år är det nödvändigt att se över upplägget och fundera ordentligt över vilket koncept man framledes vill ha för dessa dansgalor.

Väl hemma ställde vi om klockorna till sommartid och således var det först vid 4-snåret som kudden äntligen fick sällskap.

Kommentarer

Läser dina kommentarer om Wizex och undrar verkligen om du är alldeles omusikalisk. De kommentarer du fäller säger ju allt den kvalité de besitter den musikalitet och deras scenbild de har finns det inte många i vårt dansbana Sverige idag. Sen må du ju ha andra favoriter det är ju okej men att såga ett så pass duktigt och rutinerat band det är ju bara löjligt. Undrar om du tittade på senaste dansbandskampen. Ville bara du skulle veta att jag tycte ditt inlägg inte var rätt

Tack för att du kommenterat. Jag kan också hålla med om att Wizex gjorde bra ifrån sig i 2010 års dansbandskamp, de levererade spännande arrangemang och goda framföranden. Där klädde de sig inte heller lika vedervärdigt som när de gästade OSD. Likväl är Wizex i mina ögon ett band som vill vara tråkigt "dansbandigt", de representerar något för mig förlegat och jag sågar dem rakt av utifrån dessa kriterier. De må vara duktiga musiker, men med en sådan tråkig repertoar och med en illamåendeframkallande präktighet så är de rökta, och det första intryck de gav på OSD var pga kläderna just "clowner". Jag står fullt ut för dessa åsikter och uppenbarligen delar danspubliken min smak, Wizex närvaro förstörde de annars utsökta förutsättningarna för denna dansweekend på OSD i mars 2010.