Dansdagbok 2010-08-21: Oviken, Fröjdholmen

Danskväll: 
2010:67
Dansställe: 
Datum: 
lördag 21 augusti 2010
Tid: 
20:00-02:00

Efter många turer var vi så framme vid denna danskväll på Fröjdholmen, en kväll som ursprungligen var menad att innebära en krock med Highlights på Fröjdholmen och Zlips på Aspåsnäset men som jag tvingade till att istället bli denna nonstopföreställning av verkligt stabil kaliber. Med Imitation i puben toppades kvällen och det skapades förutsättningar för en riktig folkfest. Jag vill här uttrycka stor tacksamhet och glädje för den konstruktiva och samarbetsvilliga anda som Marcus och Anders här visade och för den kamp som Marcus förde för att få detta arrangemang till stånd. Nu var dagen så äntligen kommen och jag såg fram emot kvällen med såväl stor tillförsikt och glädje som med viss bävan, skulle arrangemanget locka den storpublik som vi förutspått och ville se? Jag önskade verkligen Myssjö-Oviken all lycka med detta arrangemang, slutpukten för sommarens digra nöjesutbud.

På vägen till Fröjdholmen så mellanlandade jag i Fåker för tårtfika hos Helene där en skara dansvänner samlats. Väl på plats i god tid så hann jag innan dansen började precis med att få upp affischer för den om två veckor stundande finalen med Jannez på Aspåsnäset. Highlights var sedan först ut att ta scenen i besittning och vid det laget hade en liten med naggande god skara dansare infunnit sig. Kort efter att kvällen tagit sin början så öppnade sig himlens portar och regnet formligen öste ner, vi fick snabbt stänga fönstren för att förhindra att alltför mycket regn skulle stänka in på dansgolvet. Ösregnet bromsade sannolikt publiktillströmningen för en stund men å andra sidan är ju inte Ovikenpubliken van vid att dansen börjar klockan 20, inte heller är de för den delen kända för att vara på plats i god tid. För oss som var där så bjöd ändock första timmen på utsökt dans, inte minst för min del som hade lyckan att få ha Marie-Therese som inledande danssällskap. Publiken strömmade sedermera till i lagom lugn takt och trycket likväl som stämningen inne på dansgolvet tilltog successivt fram till klockan 23 då en mättnad tycktes ha nåtts och publiken började fördela sig över hela området.

Det blev aldrig kaotiskt trångt på dansgolvet utan man kunde utan större besvär dansa nästintill obehindrat hela kvällen. Jag hade turen att få dansa med såväl bekanta som obekanta där karaktären på utmaningarna varierade med allt från dans-ess till riktiga nybörjare, LEJon uppskattar dem alla. Tack vare att alla fönstren nu gjorts öppningsbara med rejäla öppningsstag så kunde temperaturen hållas inom rimliga gränser och luftväxlingen var påtagligt mycket bättre än tidigare. Dansgolvet var inledningsvis bra vallat men regnet och vätan gjorde det tidvis trögt. Kring midnatt gjorde jag en vallningsinsats som åter gav gott glid men uppenbarligen så får man vara beredd att sådana här gånger valla på golvet vid några tillfällen under kvällens gång.

Om det musikaliska utbudet denna afton kan inte sägas annat än att det var utsökt, vilken förträfflig kombination. Både Highlights och Zlips levererade till 100% och jag har inte mycket att tillägga till detta, tveklöst full betygspott till båda banden.

Vid 22:30 gjorde jag sällskap med Marie-Therese, Helene och Daniel för gemensamt fika i fiket. Smarrig och rejäl mjukstut med kalvsylta och rödbetor samt kladdkaka med grädde sköljdes ner med ljuv Trocadero och mättade den LEJonska magen, utsökt bra fika till balanserat pris i trivsam miljö, tummen upp.

Efter dansens slut blev jag kvar i ett par timmar och samspråkade med såväl banden som med Marcus och hans kumpaner (ett särskilt tack till Melissa för din varma ärlighet och öppenhjärtlighet). Antalet besökare visade sig ha hamnat på knappt 900, en helt fantastisk siffra om man betänker det ymniga regnandet vid precis fel tidpunkt. Jag vill såväl tacka för som gratulera Fröjdholmengänget till en imponerande väl genomförd "första" säsong på den ur förfallet återuppväckta parken. Detta bådar gott för framtiden och det går knappt ens att jämföra förra årets tragiska Barbadoskväll med denna lördags eminenta arrangemang. Dansbanan har förvandlats till en dansoas där jag hoppas på att få tillbringa många danstimmar under de kommande åren. Det som står på tur att göra där är att korrigera golvets återstående lutning samt att planera och genomföra ombyggnad av scenen så att scenkanten blir lägre, takhöjden högre och bredden bättre tilltagen för att kunna rymma mer än en orkester. Drömmen om en dansveranda kommer också att bestå tills den dag drömmen blir verklighet.

Vi ses den 21/5 2011, då står Shake på scenen!

Kommentarer

Håller med dig till 100%.
Fröjdholmen ser ut att komma tillbaka i gammal god "80-tals form" men mycket publik, bra band och en härlig stämning. Dessutom är parken i ännu bätte skick än då!
All eloge och 100-tals stjärnor till Marcus och övriga gänget. Ser verkligen fram emot danssommaren 2011. Smile