Dansdagbok 2011-03-26: Östersund, OSD (Folkets Hus)

Danskväll: 
2011:27
Datum: 
lördag 26 mars 2011
Tid: 
20:00-02:00

Dag två av danshelgen på OSD bjöd på ett starkt såväl som brett och spännande orkesterutbud. Förutom Jannez med ny basist så stod på andra sidan scenen inga mindre än Shake, även de med ny basist i form av ingen mindre än förre Jannez-basisten Jörgen Sandström. Mellan dessa två väloljade dansbandsmaskiner så hade vi låtit spränga in nytt friskt dansbandsblod i form av Dreams, ett band som jag själv tidigare bara dansat en halvtimme till men som väckt intresse och gett mersmak. Gemensam nämnare för samtliga band denna afton kan säkert vara flera, men jag vill främst lyfta fram en viktig sådan och ett kuriosainslag. Den viktiga aspekten är att alla tre banden utstrålar sann spelglädje, grunden för att kunna leverera dansmusik till en kräsen publik. Den lilla pikanta aspekten är Jörgen Sandström som agerat basist under samtliga tre etiketter, Dreams, Jannez och Shake. De två sistnämnda känner givetvis de flesta nu till, men Jörgen spelade också i det jämtländska bandet Dreams som existerade för tiotalet år sedan, inte samma band, men samma bandnamn.

Så hur levererade då banden denna kväll? Jannez gav en snarlik föreställning som kvällen innan, en nackdel med att ha samma band två kvällar i rad är att dag två känns som en upprepning, om man inte stökar om ordentligt i repertoaren. Om jag bara skulle gå efter min upplevelse denna afton så skulle jag nog därför dra ner betyget ett snäpp för Jannez, ty jämfört med såväl Shake som Dreams så kändes de lite trista. Samtidigt så var det inget som helst fel på deras prestation, så jag låter toppbetyget kvarstå. Shake fortsätter att överraska, att ständigt ta ytterligare steg. Jag saknar Peter, Peters röst, Peters låtar, men den eran är nu över och det är bara att blicka framåt. En ny röst har gjort entré i bandet och med den blir det nya låtar, baserade på denna nya grundingrediens som får prägla soundet. Flera gamla shakefavoriter hade nu tagits tillbaka i ny tappning och tillsammans med den redan utsökta repertoaren så blir det som alltid med Shake, hur bra som helst och ständigt på tå. Dreams, kvällens nytillskott, tog mig med storm. Jag hade förvisso hört dem förut, men en halvtimme i Vemdalen är inte mycket, särskilt inte om man samtidigt skall försöka ta sig runt och överleva på dansgolvet. Nä, nu fick jag verkligen både lyssna, se och dansa till dem och de imponerade på mig med en fräsh och levande "egen" repertoar, en härlig attityd med såväl ödmjukhet som självförtroende, ett skönt sound och en uppenbar omsorg om den produkt de levererar. Visst, sången hade lite brister på såväl toppar som i botten och lite textslarv noterades, men samtidigt var sången något som jag också vid flertalet tillfällen imponerades av. Ja sammanfattningsvis; Dreams imponerade. En liten passus dock, att avsluta med 25 Minutes är givetvis aldrig fel, men att göra det när man står sida-vid-sida med Jannez är lite att ta sig vatten över huvudet, ty Jannez version är ytterst svårslagen.

Det blev ingen enorm publiktillströmning denna kväll, besökssiffran landade på gissningsvis knappa 600 personer, men det blev en mycket trevlig och dansvänlig afton med gott om dansutrymme, fantastisk musik och en varierad men dansant publik. Några sabotörer från Ö-vik hade dock smugit in och pajat glidet en aning så att det inte blev lika glatt som det borde ha varit, ett tilltag som jag inte ser med blida ögon på. Nåväl, jag dansade nästintill konstant hela kvällen, bortsett från en fikapaus vid 22:30-23:00 då det inmundigades fika i sällskap med Helene, Daniel, Eva, Anna P. och Martine.

Efter flera år med måttligt lyckade lördagar så blev detta ett positivt steg i rätt riktning, om än att en större publik än såhär givetvis är önskvärt. Det fixar vi till 2012, det är ett löfte!

Servering
LEJon bedömer fikaserveringen med en femdimensionell serveringsbetygsskala.

FPI (Fika-Pris-Index): 
58:-
FIK (Fika-Index-Klass): 
Medelmåttig (3)
FPM (Fika-Pris-Märkning): 
Bra (4)
FKP (Fika-Kö-Prestanda): 
Bra (4)
Trocadero: 
33cl

Kommentarer

Ja,det är väl inte speciellt svårt att hålla det löftet då vi nästa år kör Parkenmaran 2012 i vecka 12 och Östersund kör vecka 13. Så slipper vi den krocken mellan dessa 2 dansställen, 42 mil fågelvägen......:)

Ja du det fixade vi ju snyggt, för hur det än är så tycks dansfåglarna flyga långa sträckor!