Dansdagbok 2017-04-29: Vemdalsskalet, Högfjällshotellet

Danskväll: 
2017:19
Datum: 
lördag 29 april 2017
Tid: 
21:30-02:30

Så var dagen D kommen, dagen då Bert Karlsson skulle medverka på forumet. Glada i hågen samlades arrangörerna men ganska snart stod det klart att den forne dansbandskungen inte alls fanns på plats i Vemdalen utan skulle medverka via videosamtal, per tekniskt bistånd av Deutgen. Det blev en ganska lam samtalsstund, den drygfete Karlsson orerade stort om branschens storhetstid och sina egna avgörande bidrag till detta, men med måttlig hoppfullhet kring nutid och framtid. Vidare övrigt var det som vanligt inga särskilt meningsfulla forumdiskussioner, lek och flams istället för djup och substans.

Middagen för dagen blev helgens minst kritiserbara, helt ok mat och därtill riktigt bra underhållning. Halm, en trio tjejer och två killar från Umeå som lirade så hela hotellet gungade.

Vi skulle vidare mot Sundsvall på natten då vi skulle ha arrangemang i Timrå kvällen efter, därför hade vi planerat att stanna fram till midnatt ungefär för att hinna höra kvällens band i åtminstone ett eller två set vardera. Först ut för kvällen var Eloge och mina förväntningar var ganska stora, Åke hade utlovat ett betydligt modernare sound än gamla King Edwards men tyvärr levde de inte upp till förväntningarna. För det första så kändes inte repertoaren och framförallt inte arren så fräscha. För det andra så kändes ljudbilden väldigt stökig, svårt att sätta fingret på men jag skulle kalla det dassigt oklart. För det tredje borde de lägga resurser på sångcoaching, särskilt Åke som bär det tyngsta sångmässiga lasset och således behöver leverera såväl renhet som kraft, variation och uthållighet. Näst på tur var Selex och även om musiken delvis var mossig så imponerade de, precis som senast jag hörde dem i Vemdalen, genom snygga framföranden och framförallt grymt bra ljud. Selex har ett tydligt koncept och en sammanhängande produkt, kvalitet och på alla punkter godkänt. Tredje och sista band upp på scenen var Voyage och ärligt talat vet jag inte om jag någonsin hört något ljudmässigt sämre, möjligen undantaget LS. Ett enda blurr bjöd de på, som överskylde det faktum att bandet knappast heller kunde klassas som ett sammanhängande band. Med så mycket positivt som Voyage bjudit på genom åren så kändes detta riktigt tragiskt, urdåligt och dessutom extremt oklokt att visa upp detta på ett forum.

Efter vardera ett set från banden bröt vi upp och rullade mot Sundsvall. Det sammantagna intrycket från Vårforum var fiasko, ett riktigt dåligt arrangemang hur man än väljer att se på det. Branschen behöver något långt bättre än det här, en fråga för Lejonsson att ta tag i.