Dansdagbok 2011-05-07: Nälden, Näskotthallen

Danskväll: 
2011:37
Datum: 
lördag 7 maj 2011
Tid: 
19:00-02:00

För femte året i rad skulle jag denna kväll bevista dansgalan i Nälden. Detta år inföll den så sent som möjligt, den 7:e maj, ändock kom den att krocka med Vårforum på Vemdalsskalet.

På flera sätt blev detta en märklig kväll för mig. För det första så körde jag ovanligt nog inte utan fick hämtning hemma i Optand av Helene som hade sällskap från Fåker av Matine. På vägen plockade vi upp Maria F. och sedan väntade uppladdning för kvällen hos Anna P. med trevliga dansmänniskor, mat och prat. Vi anlände till Anna vid 18:45 så av förklarliga skäl var vi inte ens i närheten av att kunna infinna oss i tid till dansens början klockan 19 i Nälden, ännu en märklig konstighet för ett dansLEJon. Hos Anna testade jag och Helene en liten VRF och kunde snabbt konstatera att Anna har ett hem, dvs inte bara en bostad utan även ett dansgolv. Undertecknad blev lite generad vid mötet med den vackra damen i vardagsrummet som ogenerat visade sina behag helt öppet, chocken och blygheten gick dock över efter några glas vin och en eller två rejäla laddningar marängswiss.

Hur som helst, till slut kom vi så iväg mot Nälden dit vi anlände strax efter klockan 20:30. Med förköpsbiljetter (200:- på CityShop inklusive förköpsavgift) i högsta hugg gjorde vi entré i ishallen där någon större trängsel ännu inte hade infunnit sig, men skapligt med folk var på plats och stämningen var vid det laget helt ok. Nästan omedelbart konfronterades jag av Kjelles undran kring var jag hade hållit hus och det var ju en fullt motiverad fundering.

Maria gjorde mig sällskap i första dansen och huruvida det för henne var ett klokt val eller inte ska jag låta vara osagt, undertecknad var garanterat lite rund under fötterna. Vinets inverkan minskade tack och lov snabbt och jag började snart känna mig normal. Dansgolvet var bitvis skapligt med några härligt glatta plattor, men överlag var det jobbigt trögt. Att medtaga eget glidmedel att smuggla in tycks vara något jag allvarligt bör överväga.

Publikmässigt så märktes det att Näldengalan krockade med Vårforum i Vemdalen för det var aningen glesare i leden på dansgolvet, dock bara marginellt så dansarna tycks ha prioriterat det arrangemang som bjöd de bästa dansförutsättningarna. I terrariet....eh....puben....så tycktes avbräcket vara större och det påverkade givetvis ekonomin för arrangemanget, ty tyvärr är det ju det meningslösa supandet som ger mest klirr i kassan. Dansbarheten var hur som helst god hela kvällen och jag fick mig en hel del härliga danser till livs. Som svar på tal på kommentarer om att jag inte skulle vara någon karusell (med hänvisning till mitt snurrande) slog jag fast att jag inte bara är en karusell utan mer av ett helt tivoli att dansa med, ett nytt perspektiv värt att fundera mer på och utveckla. Biggrin

I mina ögon var årets orkesterutbud det starkaste någonsin i Nälden, inget tramsigt mogenband utan bara fräscha modernband. Dock var det inget av de tre banden som fullt ut imponerade på mig den här kvällen. Blender är det band som jag dansmässigt njuter mest av bland dessa band, men de kändes trötta denna afton och saknade eller nådde inte ut med sin utstrålning i vanlig ordning. Vid sidan av Blender upplevde jag tyvärr Jannez som väldigt tråkiga, jag tycker att deras repertoar totalt sett blivit tråkigare på senare tid med flera karaktärslösa låtar. Slutligen så några ord om Expanders, detta "bandet annorlunda" som jag alltid tyckt väldigt mycket om och tidvis gillat starkt att dansa till. Tyvärr fortsätter deras nuvarande repertoar att göra mig besviken, sett till helheten. De har en hel del härliga låtar men överlag är tempot väldigt högt och några danser är så ultrasnabba att endast en liten del av dansarna pallar att dansa till dem. Jag kan dansa till allt, med rätt danssällskap, men många av Expanders låtar är helt enkelt inte inspirerande, frustrerande för de är ju ett härligt gäng som i repertoaren ändock också har en hel del riktiga kanonlåtar som de gör superbra. Jag gör det enkelt för mig och utdelar idel fyror denna kväll.

Vid 23-tiden avnjöts fika uppe på läktaren, Helene hade gjort mackor på färskt hembakat bröd och likaså bjöd hon på smarrig kaka, helt enkelt utsökt. Efter att Expanders avrundat kvällen med Still got the blues och Brothers in arms samt Mera brännvin som extranummer så rullade vi hemåt, en märklig resa under vilken en vilt speedad Helene försökte roa oss med "Trolltider", något som måhända inte föll helt väl ut.

Servering
LEJon bedömer fikaserveringen med en femdimensionell serveringsbetygsskala.

FPI (Fika-Pris-Index): 
70:-
FIK (Fika-Index-Klass): 
Medelmåttig (3)
FPM (Fika-Pris-Märkning): 
Bristfällig (2)
Trocadero: 
Saknas

Kommentarer

Jag har också reflekterat över att Jannez blivit lite tråkiga den senaste tiden. Känns som jannez för 4-5 år sedan igen. Jag hade en period innan dem var med på dansbandskampen då jag knappt dansade till dem för jag tyckte dem var tråkiga men sedan lyfte dem men nu är det tillbaka till gamla fotspår igen tyvärr.

Jag skulle bara vilja tillägga utöver att det var en mycket trevlig kväll, att det inte var den inneboende som visade behagen i vardagsrummet.